Κοντοζαμάνης: Θα «αδειάζαμε» τους λοιμωξιολόγους αν δημοσιεύαμε τα πρακτικά της επιτροπής
«Οι εισηγήσεις των ειδικών δεν είναι κρατικό μυστικό, αρκετοί άλλωστε εξ αυτών διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις τους και τις απόψεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Οπως τόνισε, «η μεγάλη ευθύνη και προσοχή της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις».
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, γιατί η κυβέρνηση αρνείται «τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας», ο υφυπουργός ανέφερε ότι «ο ρόλος της επιτροπής είναι συγκεκριμένος» και μια τέτοια δημοσιοποίηση των απόψεων που διατυπώνουν στις συνεδριάσεις τους «θα έχει αρνητικές συνέπειες», καθώς «εάν η κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να ”’αδειάζαμε” τα μέλη της Επιτροπής».
Οφείλουμε, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «να προστατεύσουμε το κάθε μέλος της επιτροπής ξεχωριστά και όλους μαζί, έτσι ώστε να μπορούν να ομιλούν, να συσκέπτονται και να αποφασίζουν ελεύθερα, και κυρίως ανεπηρέαστα, χωρίς παρεμβολές. Πρόκειται για 33 καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι είναι άνθρωποι και αυτοί και δεν ζουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Έχουν πλήρη επίγνωση του συνόλου των παραμέτρων και ασφαλώς λαμβάνουν αυτές τις παραμέτρους υπ’ όψιν τους κατά τη διατύπωση της γνώμης τους».
ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ: ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ: ΑΥΞΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ!!!
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε πως για το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, η θέση της κυβέρνησης είναι κατηγορηματικά αρνητική, σημειώνοντας ότι «είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια και η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένας λόγος δημοσιοποίησης των πρακτικών. Δεν θα βοηθήσει πουθενά και θα έλεγα πως καταντά και εμμονή η επαναλαμβανόμενη αυτή απαίτηση από την πλευρά σας».
Τη ρητή διαβεβαίωση πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με απόδοση ευθυνών σε γιατρούς για θανάτους ασθενών από κορονοϊό» έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης καθώς όπως ανέφερε «πρόκειται για μία έκτακτη και ασυνήθη κατάσταση, στην οποία δοκιμάζονται ακόμη και αυτά τα όρια της επιστήμης και οι αντοχές του ιατρικού προσωπικού».
ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: “ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ;;;;”
Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε ο υφυπουργός, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολύτως το ανεύθυνο έναντι τρίτων προσώπων. Κανείς, δηλαδή, δεν μπορεί να στραφεί εναντίον τους με αγωγή και να ζητήσει απ’ αυτούς αποζημίωση. Οποιοσδήποτε παθών μπορεί να ζητήσει αποζημίωση μόνο από το κράτος και όχι από τον υπάλληλο». Ξεκαθάρισε πως και οι επιστρατευμένοι γιατροί «είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, στη διάθεση του κράτους και δεν τίθεται κανένα θέμα αστικής ευθύνης και ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους γιατρούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι προσωπικό ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις από επιστημονικά όργανα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και άλλα επιστημονικά όργανα και επαγγελματικά σωματεία και νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί». Επίσης, ανέφερε πως «αυτά που ακούγονται περί δήθεν βιομηχανίας αγωγών κατά γιατρών του ΕΣΥ και μακροχρόνιων δικαστικών ταλαιπωριών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν πρέπει ούτε να κινδυνολογούμε ούτε να κυνηγάμε φαντάσματα».