Επίσημα έγγραφα και καταγγελίες αποτυπώνουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μπορεί η υγειονομική κρίση να υπογράμμισε με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αγχώνεται. Συνεπής ως προς τον εαυτό της, μετέτρεψε και αυτή την κρίση σε «ευκαιρία» για την ολοκληρωτική αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Από την Ντίνα Ιωακειμίδου
Αποκαλυπτικά της εγκληματικής αντιμετώπισης των πολιτών αυτής της χώρας, καθώς και της περιφρόνησης προς τους -πρώην πλέον- ήρωες του δημόσιου συστήματος υγείας είναι τα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», τα οποία αφορούν την ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων στο Γ.Ν. Καρπενησίου. Το νοσοκομείο αυτό διακρίθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της πανδημίας καταγράφοντας χαμηλή θνησιμότητα στα περιστατικά Covid. Όποιες όμως υπερβάσεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν επαρκούν σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει εγκαταλειφθεί.
Κάπως έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης διακόπτεται ολοσχερώς το οξυγόνο στο χειρουργείο, αλλά και σε όλο το νοσοκομείο, καθώς και στην κλινική Covid. Παράλληλα, το αναισθησιολογικό τμήμα, όπως και το ακτινολογικό αποδεκατίζονται. Το μικροβιολογικό εργαστήριο για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών κλείνει, ενώ η παθολογική κλινική έμεινε χωρίς διευθυντή. Ο ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος που απέμεινε κάλυπτε το νοσοκομείο επί 20 συνεχόμενες ημέρες και, όταν ο άνθρωπος κατέρρευσε, όλη η περιφέρεια Ευρυτανίας έμεινε δίχως αναισθησιολόγο επί δύο 24ωρα. Και ήταν θέμα τύχης το γεγονός ότι η Ευρυτανία δεν θρήνησε την απώλεια ζωών τα δύο αυτά 24ωρα.
Η «ανέμελη» αντιμετώπιση της κατάστασης από την 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του νοσοκομείου και το επιστημονικό συμβούλιο εξακολούθησε, με την απαίτηση μάλιστα για παραβίαση των διεθνών πρωτοκόλλων ως προς την ασφαλή διενέργεια των χειρουργείων. Το πλέον όμως εξοργιστικό γεγονός αφορά την αντιμετώπιση των επιτόκων περιστατικών, καθώς, όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα, «δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας για την αντιμετώπιση των μαιευτικών επειγόντων, όταν υπάρχουν επίτοκες γυναίκες σε διαδικασία τοκετού με ένα χειρουργείο χωρίς καμία ετοιμότητα, ουσιαστικά με ένα χειρουργείο κλειδωμένο»!
Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου (που απαρτιζόταν από τέσσερις αναισθησιολόγους, εκ των οποίων ακολούθως έμεινε ένας και τελικά κατέληξε με δύο) στέλνει στο τεχνικό τμήμα με κοινοποίηση αρμοδίως προς τον διοικητή έγγραφο, με το οποίο ανακοινώνει την αναβολή των τακτικών χειρουργείων λόγω τεχνικού προβλήματος στην κεντρική παροχή οξυγόνου στα χειρουργεία.
Όπως σημειώνεται, «σας έχει γνωστοποιηθεί προφορικά το πρόβλημα που προέκυψε την Τρίτη 14/12/21 και ώρα 11.20, όπου κατά τη διάρκεια χορήγησης αναισθησίας διεκόπη ολοσχερώς η χορήγηση οξυγόνου στο χειρουργείο. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, σας ενημερώσαμε προφορικά ότι θα αναβληθούν τα τακτικά χειρουργεία έως ότου ενημερωθούμε υπεύθυνα ποια ήταν η φύση του τεχνικού προβλήματος και με ποιον τρόπο έχει αποκατασταθεί».
Το τεχνικό τμήμα απαντά άμεσα: «Λόγω υπερβολικά μεγάλης κατανάλωσης οξυγόνου από το νοσοκομείο μας, το σύστημα αεριοποίησης του υγρού οξυγόνου παγώνει, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση του οξυγόνου στο δίκτυο. Για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος καταβρέχουμε τον αεριοποιητή με ζεστό νερό, έτσι ώστε να λιώνει το στρώμα πάγου που συσσωρεύεται και να επανέρχεται η πίεση εντός των ορίων. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης κατανάλωσης. Η κατάβρεξη του αεριοποιητή γίνεται με χειροκίνητο τρόπο από τους τεχνικούς του νοσοκομείου. Την ημέρα που αναφέρει το ανωτέρω σχετικό είχε γίνει πρωινό ξεπάγωμα του αεριοποιητή από το τεχνικό τμήμα.
Παρ’ όλα αυτά, ο συνδυασμός πολύ υψηλής κατανάλωσης και καιρικών συνθηκών προκάλεσε πρόωρο πάγωμα του αεριοποιητή, που δεν έγινε άμεσα αντιληπτό. Από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε το τεχνικό τμήμα, έγινε κατάβρεξη του αεριοποιητή και σε πέντε λεπτά η πίεση επανήλθε εντός ορίων. Λόγω της πολύ υψηλής κατανάλωσης αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα με το δίκτυο οξυγόνου και γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν, υπάρχουν όμως πάντα αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μικρές δυσλειτουργίες. Τα κρίσιμα τμήματα, όπως το χειρουργείο, δεν πρέπει να εξαρτώνται αποκλειστικά από το κεντρικό δίκτυο οξυγόνου – πάντα υπάρχει περίπτωση να γίνει μια απρόβλεπτη πτώση πίεσης, υπάρχουν πάντα εφεδρικές φιάλες οξυγόνου για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων».
Οι δύο αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου επανέρχονται στις 12 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους με νέο έγγραφό τους, που κοινοποιείται αρμοδίως και στο οποίο καταγράφονται οι συνθήκες λειτουργίας του χειρουργείου. Σε αυτό επισημαίνονται τα εξής: «Η δυσλειτουργία παροχής οξυγόνων κατά τη διάρκεια ορθοπεδικού περιστατικού υπό γενική αναισθησία αναδεικνύει την επισφαλή λειτουργία του αναισθησιολογικού και την ανάγκη ως προς τα αυστηρότερα κριτήρια για τα τακτικά χειρουργεία… Η χειροκίνητη κατάβρεξη της παροχής, όπως αναφέρεται από την τεχνική υπηρεσία, δηλαδή κατάβρεξη του μηχανισμού με ζεστό νερό από κάποιον εργαζόμενο ώστε να μην ξαναπαγώσει, δεν συνιστά αξιόπιστο σύστημα παροχής οξυγόνου. Με αφορμή αυτό το περιστατικό παρακαλούμε θερμά την τεχνική υπηρεσία να διενεργήσει πλήρη έλεγχο σε όλα τα αναισθησιολογικά μηχανήματα προς την αποφυγή οποιασδήποτε δυσλειτουργίας.
Επίσης, καλό θα ήταν να μας γνωστοποιήσει η τεχνική υπηρεσία πότε προβλέπεται να γίνει το απαραίτητο ετήσιο σέρβις στα μηχανήματα»! Το σέρβις στα μηχανήματα ή η αναβάθμισή τους τελεί ακόμη σε αναμονή…
Κλειδωμένα χειρουργεία σε οξέα μαιευτικά περιστατικά!
Η αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου Καρπενησίου ενδεχομένως να παρείχε κάλυψη στις συνολικότερες αρρυθμίες του συστήματος. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν αποδεχθεί πως στην εφημερία επίσημα μπορεί να υπάρχει ένας γιατρός ή κανένας νοσηλευτής, αλλά, εφόσον απαιτηθεί οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, θα σπεύσουν προκειμένου να συνδράμουν σε επείγοντα περιστατικά. Δεν μπορεί όμως αυτό να συμβαίνει στις περιπτώσεις των επειγόντων μαιευτικών περιστατικών, όπως επισημαίνουν με σειρά εγγράφων τους οι αναισθησιολόγοι, χωρίς ποτέ να λάβουν απάντηση.
«Δεν υπάρχουν απογευματινές και βραδινές βάρδιες στο χειρουργείο, το οποίο είναι κλειδωμένο εκείνες τις ώρες και, σε περίπτωση επείγοντος, οι νοσηλευτές που έχουν εθελοντική κάλυψη καλούνται να προσέλθουν από όπου βρίσκονται για να καλύψουν το όποιο επείγον περιστατικό… Οποιοσδήποτε ιατρός έχει εμπειρία σε μαιευτικά επείγοντα γνωρίζει ότι είναι από τα πλέον επείγοντα που υπάρχουν, λόγω της ταχύτητας που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους…
Το μαιευτικό επείγον μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση του τοκετού, από την έναρξη της εισαγωγής της επιτόκου στο μαιευτικό τμήμα, την έναρξη των ωδινών, τη φάση της εξώθησης, ακόμα και μετά τη γέννηση του παιδιού. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης και ταχύτατης αντιμετώπισης με την απαραίτητη συνδρομή του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου, όπως η πρόπτωση ομφαλίου λώρου, βαριές αλλοιώσεις του εμβρύου, βαριές δυστοκίες, εμβολές αμνιακού υγρού, εκστροφή μήτρας, πολλά ακόμα που χρήζουν αντιμετώπισης εντός πενταλέπτου ή βαριά δεκαλέπτου για την ασφάλεια του εμβρύου ή και της επιτόκου.
Ειδικά επειδή πρόκειται για υγιείς νέες γυναίκες, που δεν νοσούν κι έρχονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, δηλαδή αντιμετωπίζουμε δύο υγιείς ασθενείς, το επίπεδο ασφαλείας που παρέχουμε οφείλει να είναι υψηλότατο. Αυτό απαιτεί το χειρουργείο να είναι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, ώστε να μπει η επίτοκος στο χειρουργείο άμεσα». Βέβαια, στον οργανισμό του νοσοκομείου δεν υφίσταται αναισθησιολογικό νοσηλευτικό τμήμα. Πάντως, προϊσταμένη υπάρχει…
«Από μεριάς μου» υπογραμμίζει η εκ των αναισθησιολόγων Λήδα Κατσάνου σε έγγραφό της από τις 14/05/2021 «για να διασφαλίσω τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους ασθενείς μου, το μόνο που μπορώ να κάνω και έχω ήδη κάνει είναι να ζητήσω από τους μαιευτήρες να με ενημερώνουν όταν εφημερεύω για κάθε εισαγωγή επιτόκου στο τμήμα, καθώς, λόγω της μη στελέχωσης του χειρουργείου, η απλή παρουσία μου στα πλαίσια της εφημερίας μου δεν αρκεί και θα πρέπει εγώ να φροντίσω το χειρουργείο να είναι ανοιχτό, τα μηχανήματα αναισθησίας σε ετοιμότητα και τα φάρμακα επίσης, καθώς, εφόσον θα είμαι χωρίς καμία βοήθεια, θα πρέπει να έχω πολύ υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας.
Επειδή δυστυχώς πολλές φορές οι αναισθησιολόγοι του τμήματος εφημερεύουμε με εφημερία ετοιμότητας, χωρίς να υπάρχει άλλος αναισθησιολόγος σε ενεργή εφημερία, το ίδιο θα προσπαθήσω να πράξω και σε αυτές τις εφημερίες στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου. Το μόνο σίγουρο για όλα αυτά είναι ότι όποιες ευθύνες απορρέουν πλέον από τη μη επίλυση αυτού του ζητήματος δεν αφορούν πλέον μόνο τους αναισθησιολόγους, ούτε καν μόνο τους μαιευτήρες, όταν έχει γίνει εγγράφως γνωστό στους έχοντες τη δυνατότητα να το επιλύσουν με απλές διοικητικές αποφάσεις»!
ΥΓΕΙΑ/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
13:0 ΥΓΕΙΑ
Το πρόγραμμα είναι στηριγμένο επάνω στις οικονομικές προσφορές του Αρτέμη Σώρρα προς την Κυρίαρχη Ελληνική Δημοκρατία καθώς επίσης και στο πρόγραμμα των 2,3 τρις Ευρώ το οποίο έχει κατατεθεί στα Ταμεία Κληρονομικών Κεφαλαίων των αυτοχθόνων κυρίαρχων Ελλήνων. Αυτές οι προσφορές και τα αποθεματικά που είναι στην διάθεση των Ελλήνων θα περιέλθουν στα χέρια μας όταν τους θεσμούς του κράτους μας τους αναλάβει ο Πολιτικός Φορέας «Ελλήνων Συνέλευσις – Ε.ΣΥ.».