Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη – Η Ελλάδα αντί να καλλιεργεί τρόφιμα, φυτεύει φωτοβολταϊκά
Το μήνυμα ότι η οριστική απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο θα προέλθει μόνο μέσα από την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να στείλει σήμερα από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός. Την απεξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων, θα την περιμένετε… κάποτε…
Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται το έργο, θα αναδείξει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και το ενεργειακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας.
Είναι αυτό το μοντέλο που κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες δεν παράγει ρεύμα και τρέχει για βοήθεια στον λιγνίτη και την εισαγωγή ρεύματος, και που μέχρι στιγμή μόνο έχει ανεβάσει τιμές, κατατάσσοντας μας στις ακριβότερες τις ΕΕ.
To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει κοστίσει 130 εκατομμύρια ευρώ, έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.
Η ετήσια παραγωγή θα είναι στις 350 γιγαβατώρες, με παροχή ενέργειας για 75.000 νοικοκυριά και την επένδυση των ΕΛΠΕ ακολουθούν άλλα τρία σημαντικά Φ/Π συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 323 MW στην Φλώρινα, 208 MW στα Τρίκαλα και 143 MW στα Σέρβια, με τα οποία η εταιρεία ανοίγει «πανιά» στο χώρο των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 GW έως το 2025.
Παράλληλα τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στην αναζήτηση συμμάχου για την είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, των οποίων το κόστος είναι τεράστιο, ενώ έχουν ξεκινήσει να επενδύουν και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 250MW. Ένα εξ αυτών θα λειτουργήσει στην Δυτική Μακεδονία.
Βέβαια να θυμίσουμε εδώ δυο πραγματάκια:
- Άλμα 39% σημειώθηκε στις 4/4/22 στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, επειδή αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6 % της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή.
- Φωτοβολταϊκά στις στέγες; Ξέρετε ποιος είναι αυτός; Ποιος να είναι αυτός που σταμάτησε να πουλάει φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ κι έπιασε άλλη “δουλειά” επειδή δεν αποδίδουν και γιατί δεν αποδίδουν;
Γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν όταν έχουμε επέλαση από Σιβηρία, ούτε όταν έχουμε επέλαση σκόνης από Λιβύη. Μάλιστα, μετά από τις επισκέψεις της σκόνης από Άφρικα, θέλουν και… καλό πλύσιμο μετά!
Σύντομα η Γάτα θα δώσει και συνταγές μαγειρικής για… ΑΠΕ! Γιατί ο πρωτογενής τομέας που κάποτε η Ελλάδα ήταν βασίλισσα, πάει από το κακό στο χειρότερο, κι αντί να φυτεύουμε πατάτες, ηλίανθους, στάρια, φρούτα και ζαρζαβατικά, αντί να είναι γεμάτη προβατάκια όπως παλιά, τώρα τα προβατάκια μαζεύτηκαν στην Αθήνα και περιμένουν να πάρουν το επόμενο επίδομα ανεργίας, και τα επιδόματα φτώχειας. Αυτή ήταν η πολιτική και οικονομική κατεύθυνση της αστικοποίησης των τελευταίων κυβερνήσεων.
Δείτε το πάρκο-τέρας – Αγρότης λέει: Τα χωριά μας τα κατέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έδωσαν μικρές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους επειδή θα χάσουν τα βοσκοτόπια τους.