SOS από το ΕΣΥ – Ψυχομαχούν δημόσια υγεία και ΕΚΑΒ

  

SOS από το ΕΣΥ – Ψυχομαχούν δημόσια υγεία και ΕΚΑΒ

SOS από το ΕΣΥ – Ψυχομαχούν δημόσια υγεία και ΕΚΑΒ

Εικόνα διάλυσης. Παντού. Σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας η κατάσταση είναι δραματική και ταυτόχρονα απογοητευτική. Δυστυχώς πολλές φορές αποβαίνει και μοιραία. Χωρίς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ευθύνη των υγειονομικών.

Πολίτες που έχουν την ατυχία να ασθενήσουν και χρειάζονται υπηρεσίες υγείας που –να μην ξεχνάμε- έχουν χρυσοπληρώσει με το «αίμα» τους μέσω των εισφορών, δεν τις βρίσκουν και είτε γίνονται «μπαλάκι» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από γιατρό σε γιατρό, είτε περιμένουν ώρες επί ωρών, αρκετές φορές χωρίς αποτέλεσμα, είτε φτάνουμε και σε τραγικές καταλήξεις.

Πολίτες που δεν μπορούν να βρουν χειρουργείο γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν ακόμα και στα δύο ή τρία χρόνια, δεν μπορούν να βρουν γιατρό πριν χρειαστεί να φτάσουν σε κάποιο  νοσοκομείο, που δεν μπορούν να είναι σίγουροι καν αν θα έρθει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αν το χρειαστούν. Και αν έλθει, σε πόση ώρα και με πόσο κατάλληλα εκπαιδευμένο πλήρωμα…

Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2023, με τη δημόσια υγεία να βρίσκεται με το ένα πόδι στον γκρεμό, στον οποίο την έσπρωξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μια δημόσια υγεία που ετοιμάζεται να δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κωφεύει στα σήματα κινδύνου, αλλά ακούει μια χαρά τις ιδιωτικές «σειρήνες».

Ένα μάζεμα μόνο των ειδήσεων της Τρίτης (4/7), είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα σε αυτή τη χώρα…

166, ή… 199;

Η «έμπνευση» του Μαξίμου  να δημιουργήσει ένα τεράστιο μπάχαλο σε τρία κομβικά  σώματα επειδή δεν θέλει να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Τα «μπαλώματα» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Πυροσβέστες και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στα πληρώματα των ασθενοφόρων, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και οδεύει με σταθερά βήματα προς την αποτυχία. Δυστυχώς αυτό θα γίνει σε βάρος της κοινωνίας και των τριών σωμάτων και ας ελπίσουμε να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές εξαιτίας αυτής της ανόητης απόφασης.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ Ελλάδας είναι ενδεικτική:

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, Πάνο Παπανικολάου, η εκπαίδευση των υποψηφίων διασωστών στο ειδικό ΙΕΚ ΕΚΑΒ, διαρκεί 2,5 έτη (5 εξάμηνα) μαζί με την εξάμηνη πρακτική άσκηση. Ακολουθούν απαιτητικές εξετάσεις, γραπτές και προφορικές.

Όπως τονίζει μάλιστα με έμφαση, οι άνεργοι πιστοποιημένοι διασώστες είναι πάνω από 3.000

Η εκπαίδευση των υποψηφίων διασωστών στο ειδικό ΙΕΚ ΕΚΑΒ διαρκεί 2,5 έτη (5 εξάμηνα) μαζί με την 6μηνη πρακτική άσκηση. Ακολουθούν απαιτητικές εξετάσεις, γραπτές και προφορικές. Οι άνεργοι πιστοποιημένοι διασώστες είναι πάνω από 3000. Συνέχισε Κυριάκο, σε διαβάζουμε προσεκτικά. https://t.co/7SoEHZF9Rb

https://platform.twitter.com/widgets.js

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές»

«Τα πληρώματα των ασθενοφόρων δεν κάνουν απλά διακομιδές, αλλά προφανώς στόχος μας είναι να σώσουμε τους τραυματίες, όπως και να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια στα νοσοκομεία, ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Με τα ημίμετρα της κυβέρνησης, με οδηγούς πυροσβέστες και στρατιώτες, είναι πιθανό να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Εμείς κάνουμε δύο χρόνια εκπαίδευση και 6 μήνες πρακτική, ενώ ανά διαστήματα συνεχίζουμε την εκπαίδευσή μας πάνω σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που φροντίζουμε έναν τραυματία πριν τον βάλουμε στο ασθενοφόρο, συγκεκριμένος τρόπος που τον τοποθετούμε εντός αυτού, αλλά και συγκεκριμένος τρόπος για την μεταφορά του προκειμένου να μην επιφέρουμε περαιτέρω τραύματα ή να χειροτερέψουμε την κατάστασή του. Κατά την μεταφορά τους στα νοσοκομεία, μοναδικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε στη ζωή τον ασθενή και να μην προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη σε βάρος του. Παρέχουμε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα επί τόπου, και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας την ασφαλή διακομιδή ενός πολυτραυματία ή ενός ατόμου που έχει τραύματα στην σπονδυλική στήλη. Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν προκληθούν τα χειρότερα; Κινδυνεύουμε να χάσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές, ίσως μας γυρίσει μπούμερανγκ ο σχεδιασμός», σχολίασε με τη σειρά του στο enikos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Μαθιόπουλος.

«Επικίνδυνη λύση που είναι ενταγμένη στην πολιτική περικοπών για την υγεία»

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μίλησε στον Real FM για το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι θα αξιοποιήσει πυροσβέστες σε περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, με τραγικές ελλείψεις στην πυροσβεστική, προχωρώντας σε μια επικίνδυνη λύση που είναι ενταγμένη στην πολιτική περικοπών για την υγεία. Ενώ οι όποιες προσλήψεις έχουν εξαγγελθεί σε βάθος τετραετίας, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα κενά … Δεν υπάρχει σχέδιο, δηλαδή για την επάρκεια των μέσων και την στελέχωσή τους με το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό, γιατί κυριαρχεί η λογική κόστος – όφελος … Η επόμενη μέρα φέρνει εκρηκτική επιδείνωση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με ακόμα πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες παροχές υγείας για τον λαό».

Αναμονή ακόμα και τρία χρόνια για ένα χειρουργείο!

Ένα ρεπορτάζ-αυτοψία του Star σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε κάποια νησιά  είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζεται το ΕΣΥ από την Κυβέρνηση.

Όπως λέει η κ. Βασιλική, η οποία κυκλοφορεί με τη φιάλη οξυγόνου, περιμένει εδώ και δύο μήνες για να κλείσει ραντεβού με καρδιολόγο: «Έκλεισα ραντεβού με καρδιολόγο για να μπορέσουν να μου δώσουν ένα χαρτί, για να μπορώ να το πάω για να μου κλείσουν το ραντεβού πότε θα κάνω τον καταρράκτη. Πάνε τώρα δύο μήνες».

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Αττικόν», Γιάννης Πλαγιανάκος λέει στο Star για τα χειρουργεία: «Στο Αττικό εδώ και πολλούς μήνες, από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι επτά. Αυτονόητο είναι ότι η λίστα αναμονής περνάει τα τρία με τέσσερα χρόνια»!

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Σε ορισμένα νοσοκομεία μάλιστα η αναμονή για προγραμματισμένο χειρουργείο είναι από 6 έως 10 μήνες και φτάνει ακόμα και τον έναν χρόνο.

Σε ότι αφορά δύο από τα πλέον τουριστικά νησιά μας, την Σαντορίνη και την Ίο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Όπως αναφέρει το Star, υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, ενώ στη Σαντορίνη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα να μη γίνονται χειρουργεία.

«Μοδίστρα» το Υπουργείο Υγείας με τόσα μπαλώματα

Για να… μπαλώσει και αυτή την έλλειψη (μετά από εκείνες του ΕΚΑΒ), η Κυβέρνηση-μοδίστρα βρήκε τη «λύση»: Θα μετακινήσει  αναισθησιολόγο από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, στο Νοσοκομείο Σαντορίνης!

Όπως αναφέρει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών:

«Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία μετακινείται Ιατρός Αναισθησιολόγος σε βαθμό Διευθυντή από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου στο Νοσοκομείο Σαντορίνης από την 5η Ιουλίου.

Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας υπηρετούν ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΜΟΝΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αναισθησιολογική φροντίδα τόσο των ασθενών που χειρουργούνται σε τακτική ή επείγουσα βάση, όσο και όλων των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) ή νοσηλεύονται στο σύνολο των Κλινικών, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν ανάγκη διασωλήνωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω Covid-19, οι Αναισθησιολόγοι συμμετείχαν ενεργά και στην εφημέρευση της Μονάδας Covid-19. Το Αναισθησιολογικό Τμήμα είναι Τμήμα σαφώς υποστελεχωμένο, ενώ η καθημερινή του εφημέρευση βασίζεται απολύτως στην σύμφωνη γνώμη των Ιατρών του για υπέρβαση του ορίου των εφημεριών.

Ειδικά δε τους καλοκαιρινούς μήνες, με τον πληθυσμό του Νομού να πολλαπλασιάζεται και τις ανάγκες σε αναισθησιολογική παρέμβαση να αυξάνονται σημαντικά (τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καρδιοαναπνευστικές ανακοπές) γίνεται κατανοητό ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου με ΜΟΝΟΝ ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ.

Η πρακτική του Υπουργείου Υγείας να μετακινεί Ιατρούς προσπαθώντας να καλύψει πάγιες ανάγκες Νοσοκομείων από μικρά, υποστελεχωμένα και δυσλειτουργικά Νοσοκομεία, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους.

Προασπίζοντας το δικαίωμα των πολιτών και των επισκεπτών του Νομού Κορινθίας σε αξιοπρεπείς συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης καταδικάζουμε την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας και προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις».

Στο Κέντρο Υγείας στην Ίο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών. Εκεί απασχολούνται οκτώ γιατροί, εκ των οποίων οι τέσσερις  αγροτικοί, ενώ το Κέντρο διαθέτει ακτινολόγο και δύο ασθενοφόρα.

Κραυγή αγωνίας και από τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου

Σύμφωνα με το aggelioforosepirou.gr που επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα 20 Κέντρα Υγείας της Ηπείρου κατά το 2021 υπηρετούσαν 137 γιατροί, ενώ το 2022 οι γιατροί μειώθηκαν κατά 8% και ανέρχονταν σε 126.

Αντίστοιχα στο νοσηλευτικό και το προσωπικό των λοιπών ειδικοτήτων, οι υπηρετούντες αυξήθηκαν οριακά κατά 1,3 και 2,5%.

Η υποστελέχωση είναι συνεχής και όπως φέρουν ως παράδειγμα οι άνθρωποι της περιοχής, το Κέντρο Υγείας της Πάργας δεν μπορεί να λειτουργήσει επί 24ωρου βάσεως τους θερινούς μήνες, όπου ο τουρισμός κάνει την Πάργα, αλλά και τους γύρω προορισμούς να «βουλιάζουν» από κόσμο.

Επικουρικοί γιατροί «χρησιμοποιούνται» και κατόπιν απολύονται!

Αυτή είναι η  νέα εποχή του ΕΣΥ επί ΝΔ. Επικουρικοί γιατροί που έγιναν «μπαλάκι» κατά την περίοδο της πανδημίας και δούλεψαν μέχρι εξαντλήσεως όπου τους ζητήθηκε, τώρα απολύονται γιατί… δεν υπάρχει θέση για εκείνους!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επικουρικής γιατρού βιοπαθολόγου στη Θεσσαλονίκη, υπέρ της οποίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» από μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η ΕΝΙΘ, αναφερόμενη στην απόλυση της γιατρού, επεσήμανε:

«Της ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά πριν λίγες μέρες ότι δεν χρειάζεται άλλο στο νοσοκομείο, οπότε απολύεται! Μάλιστα αιφνιδιαστικά της δόθηκε εντολή από το γραφείο προσωπικού να πάρει όλες τις άδειές της μέχρι τη λήξη της σύμβασης! Η γιατρός συνεισέφερε στο ΕΣΥ κάτω από αντίξοες συνθήκες με συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ δημόσιων δομών υγείας μέσα στα χρόνια της πανδημίας, με υπερεργασία, καλύπτοντας τα κενά ακόμη και σε τμήματα που δεν προβλεπόταν από τη σύμβασή της».

Όπως είπαν στη γιατρό ως αιτιολογία για την απόλυσή της, οι θέσεις της ειδικότητας… έχουν καλυφθεί, οπότε δεν ανανεώνεται η σύμβασή της με το νοσοκομείο, αλλά, όπως ανέφερε η ΕΝΙΘ, ενώ η συνάδελφός τους απολύεται, «τα κενά σε όλη τη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια, χαρακτηριστικά το Κέντρο Υγείας Θέρμης δεν έχει αυτή τη στιγμή κανέναν βιοπαθολόγο».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα τη μονιμοποίηση της γιατρού, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος είπε:

«Η κύρια αιτία που μας δηλώνει η κυβέρνηση ότι δεν κάνει προσλήψεις νέων γιατρών είναι η δήθεν έλλειψη διάθεσης από μέρους των γιατρών για να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Και την ίδια ώρα οι γιατροί αντιμετωπίζονται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο».

Πηγή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

ΠΗΓΗ